Menu

Smaki dzieciństwa

Kuchnia mojego dzieciństwa

Kartoflanka po królewsku

krusina

    Zupa ziemniaczana ,  kartoflanka  – prosta zupa z ziemniaków. Do sporządzenia zupy potrzebne są przede wszystkim ziemniaki, oraz inne warzywa jak marchew, pietruszka, seler, por. Do zupy dodaje się boczek lub kiełba... więcej

Tort bezowy z wytrawnym kremem kawowym

krusina

  Co będzie potrzebne: 1 garść orzechów włoskich 1 garść daktyli bez pestek 3-4 łyżki powideł śliwkowych ciemne mocne kakao - do posypania bezy   Składniki na bezę:   6 białek (jajka przed rozbiciem muszą mieć temperaturę pokojową, pia... więcej

Kolorowy kurczak zapiekany z porem i ciecierzycą

krusina

Tak naprawdę mięso dowolne robiłem z kurczakiem, szynka, karkówką i schabem. Róznica polega tylko na tym co mamy i jak dużo mamy czasu na "zabawę" w kuchni. ( czas pieczenia mięsa). Ja skupię sie na mięsie drobiowym a wtym przypadku uda kurczaka bez ... więcej

Przekładaniec

krusina

    Składniki: Placki: ( 4 szt) 60 dgk mąki pszennej typ dowolny 15 dkg miodu 5 dkg margaryny 15 dkg cukru 1,5 łyzeczki sody oczyszczonej 1 jajko 0,25l kwasnej śmietany Krem: 1,5 szklanki mleka 15 dkg cukru 4 łyżki kaszy manny 15 dkg margar... więcej

Kartoflarz

krusina

 Składniki: 2,5 kg obranych ziemniaków 2 średnie cebule 2 jajaka 3 łyżki mąki 1/2 opakowania przyprawy Tzatzyki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól i pieprz do smaku boczek wędzony surowy lub podgardle, może byc też wędzona słonina.   Wykon... więcej

© Smaki dzieciństwa
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci